Overzicht van activiteiten

Zaterdag 13 Januari 2024 op Nieuwjaarsvisite bij Johan van Rhijn

Dit jaar organiseert NouW, naast haar standaard activiteiten, een nieuwjaarsbijeenkomst; zaterdag 13 januari 2024 zijn we te gast op De Enne Jans Heerd, een monumentale boerderij op de eeuwenoude wierde Maarhuizen en een historisch baken op het Groninger Hogeland.

Het programma ziet er als volgt uit:

10.30 uur                      Aankomst met koffie, thee en Groninger koek

10.55-12.00                  Lezing Johan van Rhijn over zijn boek “Milieu en Macht”

12.00-12.50                  Lunch

12.50-13.30                  Wandeling rond de boerderij plus uitleg/lezing cultuurhistorie

13.30-16.00                  Wandeling Lauwerszee (SBB) er heen met aanwezige auto’s

16.00-16.15                  Soep!

16.15-17.00                  Lezing Johan van Rhijn over Lauwersmeer/zee

Kom je ook? Meld je dan zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk 30 december 2023 aan bij Esther den Heijer: secretaris@nouw.nl

Maak dan gelijk de kosten (€ 20,- voor NouW leden, introducees  € 35,-) voor deze dag over op rekening NL94 TRIO 0212 281585 tnv NouW;

Omdat we voor het middagprogramma voldoende auto’s nodig hebben is het fijn als je bij aanmelding aan ons wilt doorgeven:

 • Of je van plan bent met de auto te komen
 • Of je mensen kunt meenemen
 • Of je mensen kunt ophalen vanaf een station (te denken is aan carpoolen vanaf Zwolle, Hoogeveen of Assen)
 • Of je met openbaar vervoer reist; zo ja, vanaf welk station je zou willen meerijden.
 • En geef ook eventuele dieetwensen door!

In de bijlage vind je nog wat extra informatie. We zien je graag 13 januari!

Met vriendelijke groet,

Het bestuur van NouW

Afbeelding met logo

Automatisch gegenereerde beschrijving

(NouW is de studievereniging van de vakgroep Environmental Sciences, faculteit Science van de Open Universiteit.    Secretariaat: Esther den Heijer, e-mail: secretaris@nouw.nl ; Internet: www.nouw.nl

Triodosbanknr: 212281585, IBAN: NL94 TRIO 0212 281585 en BIC: TRIONL2U)

————————————————————————————————————————–

Vrijdag 8 September gaan we naar Space Expo Noordwijk

We beginnen de dag met koffie, thee of fruitwater. Kom op tijd i.v.m. de lezing van Paco Frantzen. Space Expo gaat om 10:00 open.

Neem je Museumjaarkaart of Vrienden Loterij VIP-kaart mee als je die hebt.

Het programma is als volgt:

10.30 uur             Aankomst met koffie, thee en fruitwater

10.45-11.45         Lezing Hoe kan je bodemvochtigheid meten vanuit de ruimte? Paco Frantzen

11.45- 12.45        Rondleiding

12.45-13.30         Lunch

13.30-14.30         Lezing Terug naar de Maan; Sander Koenen

Vanaf 15.00 uur   Op eigen gelegenheid de expositie bezoeken (bij slecht weer)
of                         Wandeling in de duinen of het strand
                            (en afsluitend eventueel een drankje in een strandtent)

Na de ontvangst beginnen we het programma met een lezing van Paco Frantzen: Hoe kan je bodemvochtigheid meten vanuit de ruimte?

Microgolf remote sensing is een techniek die sinds de afgelopen decennia wordt gebruikt om veranderingen aan het aardoppervlak vanuit de ruimte in kaart te brengen. Hierbij worden microgolfsignalen waargenomen vanuit de ruimte met behulp van satellieten. Door kennis over de eigenschappen van microgolven, kunnen patronen in deze signalen worden gekoppeld aan veranderingen in de reflecterende objecten op het aardoppervlak. Deze techniek wordt onder andere gebruikt om bodemvochtigheid, biomassa, en andere eigenschappen van de biosfeer op mondiale schaal in te schatten.

In deze lezing wordt een overzicht gegeven van de basisprincipes van deze techniek. Verschillende toepassingen zullen worden besproken, gevolgd door voorbeelden van recent onderzoek dat gebruikmaakt van deze techniek.

Paco Frantzen is promovendus aan de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de TU Delft, en doet onderzoek naar het inschatten van vegetatie-gerelateerde processen op basis van microgolf observaties vanuit verschillende kijkhoeken.

Vervolgens krijgen we een rondleiding door de expositie, waarna het tijd is voor een vegetarische lunch. Mocht je dieetwensen hebben, geef die dan gelijk met je aanmelding door.

Na de lunch gaan we verder met de lezing van Sander Koenen: Terug naar de maan!

Mensen gaan de komende jaren terug naar de maan. Wat hebben mensen daar te zoeken? Hoe komen we op de maan? En hoe komen we weer veilig thuis? In dit verhaal reizen we terug in de tijd, naar de successen van Apollo. Maar vooral ook naar de toekomst: naar nieuwe maanreizen en wie weet… een permanente basis op de maan. Een lezing boordevol levendige feiten die je blik op de maan voorgoed zal veranderen.

Sander Koenen (1980) is freelanceschrijver, journalist en verteller met een levenslange fascinatie voor de ruimte(vaart). Hij bezocht verschillende lanceringen, volgde ruimtemissies van heel dichtbij en ondervond zélf hoe het is om te zweven. Koenen schreef verschillende boeken over ruimtevaart, waaronder de biografie van astronaut André Kuipers: Droomvlucht. Ook toerde hij samen met Kuipers langs de theaters met de show Space Academy live.

Hierna is het officiële programma ten einde en is er gelegenheid om zelfstandig verder te kijken in de expositie of nog een strand- en duinwandeling te maken. Indien gewenst leidt Annemarie jullie rond in een deel van de Noordduinen.

Bedoeling is dat we uitkomen op het strand waar we (op eigen kosten) iets kunnen gaan eten of drinken in een strandtent.

Kosten voor deze dag bedragen € 25,- exclusief 16,00 Euro entreekosten. Die laatste graag zelf aan de kassa voldoen, tenzij je je Museumjaarkaart of Vrienden Loterij VIP-kaart meeneemt en aan de kassa toont; dan hoef je geen intree te betalen.

Wil je mee? Meld je dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk 30 augustus 2023 aan via een mailtje aan secretaris@nouw.nl en laat daarbij weten:

 • Of je mee gaat naar de diabolodag op 8 september 2023
 • Of je een introducee meeneemt (kosten introducee € 34,-)
 • Of je dieetwensen heb voor de lunch.

Maak dan alsjeblieft gelijk het geld over naar de penningmeester (op Triodosbanknr: 212281585, IBAN: NL94 TRIO 0212 281585 en BIC: TRIONL2U) 

Vanaf Bushalte Leiden Centraal met Arriva Bus 432 (richting Katwijk ESA Estec) is het ongeveer 20 minuten naar Bushalte Space Expo Noordwijk ZH

Als je met de auto komt is het adres:

Space Expo

Keplerlaan 3

2200 AG Noordwijk

Telefoon 071 200 1414 | 071 200 1400

www.space-expo.nl

————————————————————————————————————————–

16 juni 2023: NouW Rijp en Groendag                                            

Fietsend door 200.000 jaar bodem- en landschaps-vorming rondom Wageningen.

In het Saalien werd een vlakke rivierdelta rond Wageningen behoorlijk op zijn kop gezet door het landijs. Hierdoor ontstonden er- (voor Nederlandse begrippen) diepe depressies en stuwwallen. Sindsdien is het landschap verder gevormd door klimaatverandering, geomorfologische processen, bodemvorming, vegetatiedynamiek en uiteraard de mens. We gaan onder leiding van ‘onze’ prof. Jetse Stoorvogel in dit landschap op excursie en horen het boeiende verhaal van dit dynamische landschap en de gevolgen voor het huidige gebruik.


We starten op de campus van Wageningen Universiteit & Research met een bezoek aan het World Soil Museum  waarna we op de fiets de landschappelijke geschiedenis zullen herbeleven (de fietstocht is ongeveer 28km).

Programma (vr 16/6/2023)

Het programma van de Rijp en Groendag is (onder voorbehoud):
10.30 uur            Start met koffie en thee in Wageningen (in het Gaia gebouw)

11.00 uur            World Soil Museum
11.45 uur            Op naar de fietsen!
12.00 uur            Fietstocht – start

13.30 uur            Lunch (eigen lunch meenemen!)
14.15 uur            Fietstocht – vervolg
16.30 uur            Terug op de Campus in Wageningen, afsluiting met een drankje.

De fietsen voor deze dag kunnen door ons gehuurd worden; de kosten ervan zijn € 12,50 (voor een gewone fiets met versnellingen). Je kan natuurlijk er ook voor kiezen om je eigen fiets mee te nemen (parkeren op de campus is mogelijk!).

De kosten van deze dag zijn voor leden alleen de kosten van de fietshuur (indien nodig).

Introducees betalen een extra bijdrage van €7,50 (plus eventueel de fietshuur).

Aanmelding

Ga je mee op de Rijp en Groendag?

Omdat we de fietsen moeten reserveren vragen we jullie om zo snel mogelijk, maar in ieder geval uiterlijk 10/5/2023 (via een mailtje aan secretaris@nouw.nl) te laten weten:

–          Of je mee gaat op de Rijp en Groendag op 16 juni 2023

–          Of je een introduce meeneemt

–          Of we een fiets voor je moeten reserveren of je je eigen fiets meeneemt.

Maak dan alsjeblieft gelijk het geld over naar de penningmeester (op Triodosbanknr: 212281585, IBAN: NL94 TRIO 0212 281585 en BIC: TRIONL2U)  

Tot ziens in Wageningen!
het bestuur van NouW

————————————————————————————————————————–

Uitnodiging bezoek Vuursteenmijnen en Algemene Ledenvergadering NouW

Op 1 April 2023 combineren we onze ledenvergadering met een ondergronds bezoek aan de Vuursteenmijnen in Rijckholt en een wandeling door het Savelsbos in Zuid Limburg.

 We beginnen om 11:00 bij Eetcafé  Riékelt, Rijksweg 184, 6247 AN Gronsveld, met koffie/thee & vlaai bij een introductie over de Vuursteenmijnen. Deze mijnen waren in gebruik tussen 4200 en 2650 B.C.; de vuursteen werd uit de grond gehaald en bovengronds verwerkt tot gereedschappen en halffabricaten die in grote delen van West Europa verhandeld werden. Het is de eerste vorm van industriële productie van vuurstenen halffabricaten. Na de lezing wandelen we naar de mijnen en gaan ze ondergronds bekijken. Wil je alvast een voorproefje, kijk dan eens op de website https://www.vuursteenmijnen.nl/rijckholt/

Wanneer we weer bovengronds komen wandelen we onder leiding van George van den Hove door het Savelsbos naar Eetcafé De Bosrand waar we worden voorzien van soep of koffie/thee met vlaai en onze Algemene Ledenvergadering gehouden wordt. Na deze jaarvergadering wandelen we weer verder, waarbij George tijdens de wandeling zal vertellen over zijn afstudeeronderzoek naar klimaatadaptatie en de relatie daarvan met het bos waarin we wandelen. Rond 17:30 verwachten we dan weer aan te komen bij Eetcafé  Riékelt. Liefhebbers kunnen daar (op eigen kosten) gaan eten.

 De weg naar de mijnen en de wandeling gaat via hobbelige en deels smalle padden door een hellingbos. De temperatuur in de mijn is ongeveer 10 graden. Stevige schoenen en warme kleding wordt aanbevolen. Neem ook een lunchpakket mee voor jezelf, rond lunchtijd zitten we in de vuursteenmijn waar verder geen lunch te koop is.

 Voor leden is deze dag (exclusief het etentje na afloop) gratis. Introducees betalen 15 Euro.

Je moet je wel opgeven, zodat we kunnen zorgen dat er voldoende vlaai en soep voor je klaar staat. Geef ook op of je de dag af wilt sluiten met een maaltijd bij Eetcafé Riékelt, dan reserveren wij een plekje.

Geef je zo snel mogelijk op, maar in ieder geval voor 24 Maart, via Esther den Heijer: secretaris@nouw.nl, geef hierbij ook je mobiele telefoonnummer door (waarop we je die dag bereikbaar bent) en of je s’avonds mee eet.

Introducees vragen we tegelijk met hun opgave 15 Euro over te maken op rekening NL94 TRIO 0212 281585 tnv NouW.

Eetcafé Riékelt is niet met het OV bereikbaar. Wanneer je graag van een station opgehaald wilt worden, geef dat dan even door, wanneer je met de auto komt en iemand mee wilt nemen, geef dat dan ook even door. Dan proberen we mensen te koppelen.

We zien je graag op 1 april in Gronsveld!

Het bestuur van NouW

————————————————————————————————————————–

Uitnodiging Arduino workshop: data verzamelen met een Arduino,

Op 28 januari geven we een hele interessante Arduino workshop. Deze NouW studiedag vindt plaats in Enschede in het TkkrLab, een Hackerspace. Hackerspaces zijn plaatsen waar je aan de gang kunt met bijvoorbeeld 3D printers, laser snijders, maar dus ook met microcontrollers zoals de Arduino. Een Arduino is een single-board microcontroller. De cursus is op basis van een kit die bij de kosten van de dag inbegrepen is en waar je thuis mee verder kunt.

De bedoeling is om die dag op basis van een Arduino een temperatuursensor te bouwen die data en tijd in CSV (comma-separated values) opslaat op een microSD; dat bestand kun je direct inlezen in Excel. Iedereen gaat met een werkend geheel naar huis. Je leert om de componenten fysiek aan elkaar te knopen en ook de software bij de componenten te zoeken en met simpele commando’s aan elkaar te breien. Thuis kun je vervolgens verder met je set, en bijvoorbeeld een fijnstofmeter gaan bouwen. Daarvoor moet je alleen nog de sensor kopen. Maak je geen zorgen dat het te moeilijk is, kinderen van acht jaar lukt het ook. Er is in bijna elke provincie in Nederland een Hackerspace waar ze je verder kunnen helpen wanneer je vast zit. Er is er bijvoorbeeld ook eentje in Heerlen.
Wanneer je voor een (thesis) onderzoek zelf data wilt gaan verzamelen dan leer je op deze dag de basis principes waarmee je zelfstandig meetapparatuur kunt bouwen die data reeksen verzamelt. De sensoren die je bij een Arduino kunt kopen zijn veel goedkoper dan de gebruikelijke lab-apparatuur, ze zijn echter niet gekalibreerd.

Voor het programmeren heb je een computer nodig, je moet dus je laptop meenemen. Van te voren moet je daarop even de Arduino software installeren, dat scheelt tijd op de studiedag.

Programma

10:45 Inloop met thee, koffie en koek.

11:00 Start van de training.

16:00 Einde van de training.

16:30 Met degene die zin hebben naar de Oude Markt wat drinken en eten.

Kosten

De kosten voor deelname aan de studiedag bedragen voor leden en niet leden van NOUW zijn €40,= Daarbij is, behalve de Arduino kit, thee, koffie, koek en een drankje inbegrepen. Leden krijgen van NouW een microSD-kaart, niet-leden moeten de microSD kaart afrekenen op de studiedag.

Aanmelding

Kom je naar deze NouW-studiedag? Meld je dan zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval aan vóór 6 December 2022 aan bij secretaris@nouw.nl. Vermeld ook gelijk je mobiele telefoonnummer bij het aanmelden.

Maak dan gelijk het geld, 40 Euro, over. We hebben plek voor maximaal 15 mensen, wie het eerst komt…. Je bent pas verzekerd van een plek als je hebt betaald. Wacht je te lang met betalen dan kan het zijn dat er geen plaats meer is.

Annulering

Wanneer je hebt betaald terwijl de workshop al vol blijkt te zijn, dan krijg je het geld uiteraard teruggestort. We proberen dan een extra dag te regelen.

Als je zelf afmeld dan kunnen wij het geld helaas niet terug storten als wij al kosten hebben gemaakt.

Mee hapje eten?

Heb je zin om na afloop samen een hapje te gaan eten op de Oude Markt in Enschede (5 minuten lopen van het station)? Geef dit aan, dan gaan we dat regelen als er voldoende animo is. Vermeld daarbij welke dieetwensen je hebt.

Locatie

TkkrLab Enschede

Marssteden 98,
7547 TD Enschede

Bereikbaarheid TkkrLab

Het TkkrLab is niet bereikbaar met het OV. Je kunt natuurlijk met een OV-fiets naar het TkkrLab gaan. Wanneer je met de auto komt, wil je dan aangeven of je mensen mee wilt nemen van het station?

Autodidact? Kijk alvast hier:

Arduino tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=fJWR7dBuc18

Fijnstof sensor : https://www.researchgate.net/publication/327451321_Arduino-Based_Real_Time_Air_Quality_and_Pollution_Monitoring_System/link/5ef17fb592851ce9e7fcc949/download

We zien jullie graag op 28 januari!

Groene groet,

Esther den Heijer, namens het bestuur van NouW

Stikstofproblematiek in Nederland

Vrijdag 4 November 2022  10:00 – 17:00  in OU-studiecentrum Utrecht

Deze NouW studiedag vindt plaats in Utrecht in het OU-studiecentrum. Deze dag staat in het teken van de stikstofproblematiek in Nederland. Een zeer actueel thema dat we vanuit verschillende perspectieven zullen belichten.

Jikke van Wijnen (Open Universiteit) is Universitair docent milieuwetenschappen aan de Open Universiteit. Zij zal een introductie “Wat is stikstof?” geven.

Henk Siebel (Natuurmonumenten) is ecoloog en werkt bij Natuurmonumenten. Hij houdt zich hier onder andere bezig met oplossingen voor de problemen veroorzaakt door stikstofdepositie (en andere milieuproblemen) in de natuur.

Hij zal de problematiek schetsen vanuit het perspectief van de ecologie. Wat zijn de gevolgen van de lang aanhoudende hoge stikstofdepositie voor de natuur? Hoe kunnen we de natuur laten overleven of herstellen?

Johan Vollenbroek (MOB) is chemicus. Hij werkte als milieuadviseur bij Royal Haskoning en is oprichter van het milieuadviesbureau Mobilisation for the Environment (MOB). Hij won in 2019 met zijn milieuadviesbureau en twee andere kleine milieuorganisaties bij de Raad van State een zaak tegen de Nederlandse staat: de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) voldeed niet aan de Europese milieuwetgeving. Huizenbouw, wegverbredingen: alle stikstofuitstotende projecten werden stilgelegd. De ‘stikstofcrisis’ was geboren.

Hij bekijkt de problematiek vanuit het perspectief van de milieubescherming. Waar gaat het, met name in het overheidsbeleid en de wetgeving, mis in de bescherming van het milieu? Wat zou er op dat gebied moeten veranderen om natuurgebieden beter te beschermen?

Alex Datema (BoerenNatuur en melkveehouder). Alex is melkveehouder in Briltil (Groningen). Zijn bedrijf bestaat uit 70 ha grasland, 110 melk en kalfkoeien en 60 stuks jongvee. Op 15 van de 70 hectare grasland wordt speciaal beheer uitgevoerd om de weidevogels te beschermen. Naast melkveehouder is hij voorzitter van BoerenNatuur, de koepelorganisatie waarbij 11.000 boeren zijn aangesloten die agrarisch natuurbeheer uitvoeren op hun bedrijf.

Alex zal in zijn presentatie ingaan op het feit dat stikstof niet het eigenlijke probleem is maar slechts het symptoom van een systeemfout waarmee we in de landbouw geconfronteerd worden. Het herstellen van deze systeem fout vergt iets van ons allemaal. Het is daarmee veel meer een maatschappelijk vraagstuk dan een landbouw vraagstuk. De rol van de landbouw is dan wel relatief groot in het stikstof probleem van de natuur en dus zal de oplossing ook voor een groot deel afhankelijk zijn van de landbouw. Maar de veranderingen die dit vraagt van de landbouw zijn een maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Natascha Kooiman (Smaackmakers, Transitiecoalitie Voedsel) werkt vanuit Transitiecoalitie Voedsel aan voedselomgeving en eiwittransitie. Met haar social enterprise Smaackmakers inspireert Natascha consumenten, bedrijven en overheden naar duurzamere én gezondere catering. Ze heeft een achtergrond in communicatie en gedragsverandering en zet zich in voor het verduurzamen van ons voedselpatroon en voedselsysteem. Hoe relateren deze thema’s aan stikstof en hoe kunnen we ze inzetten vanuit bedrijfsleven (gehele keten) en vanuit overheid.

Raoul Beunen (Open Universiteit) is universitair hoofdocent aan de Open Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op de ontwikkelingen in omgevings- en milieubeleid en de consequenties daarvan voor duurzaamheid en de kwaliteit van de leefomgeving. Hij is expert in het natuurbeschermingsbeleid en volgt de ontwikkelingen rondom de stikstofproblematiek met aandacht voor de wisselwerking tussen politiek, beleid, recht en wetenschap. Raoul zal als afsluiting van de dag de plenaire discussie leiden.

Programma

10:00 Inloop met thee, koffie en koek

10:15 Jikke van Wijnen (OU). Wat is stikstof?

10:35 Henk Siebel (Natuurmonumenten). Het perspectief van de natuurbescherming.

11:35 Johan Vollenbroek (MOB). Het perspectief van de milieubeweging.

12:35 Lunch 

13:20 Alex Datema (BoerenNatuur). Stikstof als symptoom van een systeemfout.

14:20 Natascha Kooiman (Transitiecoalitie Voedsel). Relatie stikstof en verduurzaming van ons voedselsysteem.

15:20 Thee pauze

15:35 Raoul Beunen (OU). Discussie.

16:35 Einde 

Kosten

De kosten voor deelname aan de studiedag bedragen voor leden van NouW €10,= en voor niet-leden van NouW €20,=. Daarbij is thee, koffie, koek en een vegetarische of veganistische lunch inbegrepen.

Aanmelding

Kom je naar deze NouW-studiedag? Meld je dan zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval aan vóór 20 Oktober 2022, aan bij secretaris@nouw.nl. Geef daarbij aan wanneer je een veganistische lunch wilt, dan houden we daar rekening mee. Maak dan gelijk het geld over, 10 Euro voor NouW leden en 20 Euro voor niet leden. We hebben plek voor maximaal 70 mensen, wie het eerst komt…. Wanneer er meer aanmeldingen zijn en we moeten je teleurstellen, dan krijg je het geld uiteraard teruggestort.

Heb je zin om na afloop samen een hapje te gaan eten in Utrecht, geef dit dan ook aan, dan proberen we dat te regelen. Vermeld daarbij welke dieet wensen je hebt.

Locatie OU-studiecentrum Utrecht

Vondellaan 202 (1e verdieping)
3521 GZ Utrecht
Telefoon: +31 30 2511827
E-mail: utrecht@ou.nl

Bereikbaarheid OU-studiecentrum

Het studiecentrum is goed bereikbaar met het OV. Zie voor nadere informatie over bereikbaarheid: https://www.ou.nl/-/utrecht

Autodidact? Kijk alvast hier:

Standpunt stikstof Natuurmonumenten: https://www.natuurmonumenten.nl/standpunten/stikstof

Standpunt stikstof MOB: https://mobilisation.nl/index.php?id=61

Reductie NH3 emissie melkveehouderij: http://www.proeftuinnatura2000.nl/

PBL-Beleidsbrief Stikstof in perspectief: https://www.pbl.nl/publicaties/stikstof-in-perspectief
Raoul Beunen: https://www.raoulbeunen.nl/
Natascha Kooiman: https://smaackmakers.nl/ https://transitiecoalitievoedsel.nl/

Arduino Workshop

Op een volgende studiedag (voorlopig gepland op 21 Januari 2023) gaan we in Enschede aan de slag met een Arduino, een single-board microcontroller. Geen angst! kinderen van acht jaar lukt het ook. De cursus is op basis van een kit die bij de kosten van ongeveer 40 Euro inbegrepen is en waar je thuis mee verder kunt. De bedoeling is om die dag op basis van een Arduino een temperatuursensor te bouwen die data en tijd in CSV (comma-separated values) opslaat op microSD; dat kun je direct inlezen in Excel. Iedereen gaat met een werkend geheel naar huis. Je leert om de componenten fysiek aan elkaar te knopen en ook de software bij de componenten te zoeken en met simpele commando’s aan elkaar te breien. Thuis kun je vervolgens verder met je set en bijvoorbeeld een fijnstofsensor gaan bouwen. Nader informatie volgt.

Uitnodiging NouW-dag 18 juni 2022 Voedselbos Ketelbroek en wandeling Millingerwaard en rondvaart spiegelwaal

Voor het eerst sinds lange tijd kunnen we weer een face to face activiteit plannen en wat hebben wij er zin in!
Op zaterdag 18 juni 2022 staat in het teken van voedselbossen. We krijgen we een interessante lezing van voedselbosexpert Wouter van Eck met daarna een rondleiding in voedselbos Ketelbroek in Groesbeek. S ’morgens gaan we wandelen in de Millingerwaard

Millingerwaard

De Millingerwaard is één van de oudste natuurontwikkelingsgebieden langs de Waal waar landbouwgrond is getransformeerd naar een veelzijdig natuurgebied. Er lopen kuddes konikpaarden en gallowayrunderen maar er leven ook reeën, bevers en vogels.
Als je mee wilt wandelen, we verzamelen om 10.00 op parkeerplaats De Lange Paol, Botsestraat 100, 6579 JC Kekerdom. Van daaruit wandelen we naar de Theetuin Millingerwaard waar iets gedronken kan worden (https://www.millingertheetuin.nl/). Je kunt hier alleen buiten zitten dus houd daar rekening mee voor wat betreft kleding. Je kunt natuurlijk ook op eigen gelegenheid een wandeling maken.
Voor de lunch delen we eenvoudige vegetarische lunchpakketjes uit. Heb je een voedingsintolerantie zoals glutenallergie of iets dergelijks, geef dit dan bij de aanmelding door.
Na de wandeling in de Millingerwaard rijden we naar het Dorpshuis De Slenk aan de Reestraat 2, Groesbeek-De Horst. De mensen die niet mee willen wandelen s ’morgens kunnen vanuit huis naar het dorpshuis komen. Parkeren kan naast het dorpshuis. Hier houden we eerst de Algemene Leden Vergadering (ALV) en gelijk daarna krijgen we een interessante lezing over voedselbossen van voedselbosexpert Wouter van Eck. Na de lezing lopen we naar het voedselbos Ketelbroek waar we een rondleiding krijgen van Wouter. Na de rondleiding in het voedselbos lopen we terug naar de auto en rijden we naar Nijmegen-centrum waar we tijdens een rondvaart over de Spiegelwaal, onbeperkt kunnen genieten van pannenkoeken op de Pannenkoekenboot. De eerste twee drankjes zijn op kosten van NouW.

Bron: https://www.ark.eu/gebieden/gelderse-poort/millingerwaard

Parkeren in Nijmegen

Je kunt in Nijmegen parkeren in parkeergarage Kelfkensbos 6511 TB, ingang tegenover Floris/Mr Jacks, Kelfkensbos 47-51 of in Parkeergarage Eiermarkt, Eiermarkt 20, 6511 TP, Nijmegen. Je kunt natuurlijk ook ergens in de stad parkeren maar dat is vaak wat duurder. De ingang van Kelfkensbos is niet zo heel duidelijk en je rijdt er makkelijk voorbij. De auto-ingang ligt naast het plein Kelfkensbos en naast het museum Valkhof, aan de overkant van Kelfkensbos 47-51, waar restaurant Mr Jacks en café-bistro Floris zitten. Van de parkeergarages Kelfkensbos/Eiermarktis het ongeveer 10 a15 minuten lopen naar de pannenkoekenboot die ligt aan Waalkade 100, 6511 XR, Nijmegen.

Voedselbos Ketelbroek

Pieter Jansen en Wouter van Eck zijn de initiatiefnemers en boeren van het voedselbos. Het ligt ongeveer 12 kilometer ten zuiden van Nijmegen tussen de bossen van Groesbeek en de grens met Duitsland. In 2009 werd in dit gebied 2,4 hectare kaal land (voorheen maisakker) aangekocht en is het voedselbos gecreëerd met hulp van inzichten uit permacultuur en agroforestry biologisch teelt van fruit, groenten en noten die wordt gecombineerd met herstel van natuur. Er staan wel
ongeveer 450 plantensoorten. Zo zijn er heggen geplant voor de biodiversiteit en om wind tegen te houden. Er staan veel fruitbomen zoals perzik, pawpaw, Japanse pruimen, en kaki, Daarnaast staan er noten (kastanje, hazelaar, walnoot, hartnoot, hickory) en struiken (kruisbes, Nanking-kers, Siberische erwtenstruik). Daartussen zijn een aantal open ruimtes gemaakt waarvan één in gebruik is als groentetuin voor een basisschool en twee ervan zijn kleine poelen met kikkers. Bron: https://eetbaarnijmegen.nl/activiteit/excursie-voedselbos-ketelbroek-juli2018_nwed/

Bron: https://www.topic-magazine.nl/jan-de-valk/van-voedselbos-ketelbroek-word-je-blij

Wouter van Eck

Wouter van Eck was onder meer docent aan de universiteit van Nijmegen voordat hij als campagneleider Landbouw en Voedsel bij Milieudefensie ging werken. Vervolgens was hij enige jaren directeur bij Stichting Floron (kennisinstituut inheemse flora).
Hij maakte in Kenia kennis met agroforestry en zag dat het daar goed functioneerde. Boeren hebben er een bos gecreëerd dat voedzame vruchten oplevert, de bodem vasthoudt en functioneert als een totaalsysteem. In Europa hebben we ons in de landbouw gespecialiseerd in monocultuur, die maar één laag benut. Alle andere lagen die in een polycultuur mogelijk zijn, worden weggelaten. Dat lijkt een gemiste kans.
Inmiddels is Wouter voorzitter van Stichting Voedselbosbouw, een organisatie die zich inzet om agrariërs te ondersteunen die (deels) willen omschakelen naar voedselbosbouw.
(www.voedselbosbouw.org). Bron: https://toekomstboeren.nl/portretten/food-forestry-netherlands/

Bron: https://greendealvoedselbossen.nl/koplopers/wouter-van-eck/

Algemene Leden Vergadering (ALV)

We maken gelijk van deze gelegenheid gebruik om de ALV te houden. Tijdens deze vergadering legt het bestuur verantwoording af over 2021 en kijken we vooruit naar het nieuwe jaar. De agenda en jaarstukken voor de ALV worden later na aanmelding verstuurd. We zijn nog op zoek naar een penningmeester of secretaris of algemeen bestuurslid. Heb je interesse in één van onze bestuursfuncties of wil je een onderwerp op de agenda van de ALV of? Meld dit bij secretaris@nouw.nl

Programma

10.00 – 11.45: Verzamelen op parkeerplaats De Lange Paol, Botsestraat 100, 6579 JC
Kekerdom Wandelen naar de MillingerTheetuin en weer terug.
11.45 – 12.15: Rijden van de Millingerwaard naar Dorpshuis De Slenk aan de Reestraat 2 Groesbeek- De Horst.
12.15 – 12.30: Start Inloop in Dorpshuis De Slenk aan de Reestraat 2 te Groesbeek – De Horst
12.30 – 13.00: Algemene Leden Vergadering (ALV)
13.00 – 14.00: Lezing over voedselbosbouw van voedselbosexpert Wouter van Eck
14.00 – 16.15: Lopen naar Voedselbos Ketelbroek. Wouter van Eck geeft een rondleiding in het voedselbos.
16.15 – 16.30: Teruglopen van voedselbos naar auto. We moeten uiterlijk 16.30 wegrijden!
16.30- 17.00: Rijden naar Nijmegen, parkeren kan in parkeergarage Kelfkensbos (6511 TB)
of Parkeergarage Eiermarkt (Eiermarkt 20, 6511 TP).
17.15: Boarden op de pannenkoekenboot Waalkade 100, 6511 XR, Nijmegen. Wees
op tijd! De boot wacht niet.
17.15 – 19.00: Varen met de pannenkoekenboot
Na 19.00: De NouW-dag is na de pannenkoekenboot afgelopen maar als je wil kun je
nog het centrum van Nijmegen in of de prachtige Ooijpolder in.
Dresscode: stevige schoenen en kleding die past bij het weer.
Zowel in de Millingerwaard als in het voedselbos lopen we op onverharde, begroeide en mogelijk ook modderige paden. Bij de Theetuin Millingerwaard kun je alleen buiten zitten. Houd hier rekening mee qua kledingkeuze.

Aanmelden

Stuur een mail naar secretaris@nouw.nl voor 12 juni 2022. Voor NouW-leden is deze dag gratis en voor introducees 25 euro. Meld je snel aan want vol = vol.
Heb je voedingsintoleranties zoals glutenallergie, geef dit dan gelijk door dan kunnen wij dit doorgeven aan de pannenkoekenboot en hier bij de lunchpakketten rekening mee houden.

Komende activiteiten

Rijp en groendag, Stikstofdag vrijdag 4 november 2022
Zet vrijdag 4 november 2022 in je agenda! De lang beloofde Stikstofdag zal gehouden worden op deze Rijp en Groendag , vrijdag 4 november en start om 10.00 in het OU studiecentrum van Utrecht aan de Vondellaan 202. Er zullen 3 a 4 lezingen gehouden worden en we lunchen op kosten van NouW in het studiecentrum. Na afloop van deze dag gaan we gezellig ergens eten in Utrecht met de mensen die mee willen. Zodra er meer bekend is hoor je van ons.

Diabolodag, de Markerwadden, waarschijnlijk begin september 2022 onder voorbehoud

Met de Diabolodag gaan we naar de Markerwadden. De exacte datum is nog niet bekend en is afhankelijk van wanneer we een gids kunnen krijgen. We proberen om deze dag op 2 of 3 september te houden. De invulling van de dag is nog niet zeker maar we verzamelen waarschijnlijk in een café of koffietentje in Lelystad. Na een kopje thee of koffie stappen we op de boot naar de Markerwadden. Hier krijgen we een rondleiding van een gids en na afloop gaan we in Lelystad ergens eten of we doen een gezellige kookworkshop. Zodra er meer bekend is hoor je van ons.

NouW WEBinar door:

Thomas Thijssens

15 November 2021 – 19:30 – 21:00 CEWT

Fysiek bij elkaar komen is door corona nog steeds lastig. Daarom organiseren we tegen het eind van dit jaar weer een NouWEBinar. Dit keer hebben we een onderwerp dat direct aansluit bij de opleiding Milieuwetenschappen èn bij de opleiding Managementwetenschappen. Ook past het bij de COP 26; durven bedrijven hun klimaatdoelstellingen zonder schaamrood te etaleren?
Door het online te doen reduceren we onze footprint ietsjes……

Duurzaamheidsverslaggeving (sustainability reporting) door ondernemingen en andere organisaties is wijdverbreid en groeit nog steeds in populariteit. De meeste organisaties doen wel iets op dit terrein. Een belangrijk onderdeel -en afgaande op de relatieve omvang van milieu-informatie in het duurzaamheidsverslag: het belangrijkste onderdeel- is milieuverslaggeving. In het webinar zal milieuverslaggeving vooral in de bredere context van duurzame ontwikkeling en duurzaam ondernemingsbeleid worden besproken. Er zal worden ingegaan op de historie, functie, motieven en recente ontwikkelingen, waarbij er voldoende ruimte is voor vragen ean discussie.

 Thomas Thijssens is senior lecturer bij de Faculteit Managementwetenschappen.

Na zijn MSc Bedrijfseconomie werkte hij een aantal jaren in het bedrijfsleven, o.a. als sustainability analyst bij een duurzaam beleggingsfonds van de Triodos Bank. Na een overstap naar de academische wereld, behaalde hij in 2012 zijn PhD bij Maastricht University. In zijn onderzoek richt hij zich vooral op het bestuderen van ondernemingsgedrag in de context van duurzaam ondernemen en de verslaggeving daaromtrent, waarbij onderwerpen als stakeholder management, mensenrechten, milieu en SDGs een rol spelen. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en in zijn vrije tijd is hij meestal achter een verrekijker, roman, of fornuis, te vinden.

Wil je het gratis NouWEBinar volgen? Stuur dan een mail naar:

secretaris@nouw.nl

De avond voor de NouWEBinar ontvang je een e-mail met de link naar de sessie.

Thomas begint om 19:30, willen jullie 5 minuten van te voren inloggen?

Mocht je nog geen lid zijn van NouW, dan kun je je in het zelfde mailtje opgeven als lid. Het eerste jaar (2022) betaal je €7,50, daarna €20,00. Wanneer “Covid” het toelaat, hopen we volgend jaar minimaal drie fysieke activiteiten voor onze leden te kunnen organiseren. We hopen jullie eerst allemaal te ‘zien’ op het vierde NouWEBinar!

Privacy: Het geheel wordt opgenomen; wanneer je niet in beeld wilt komen en niet gehoord wilt worden, dek dan je camera af en zorg dat je microfoon uit staat.

Het NouW team,

Annemarie, Pieter-Jan, Jikke, Esther en Henri

Algemene ledenvergadering op 22 oktober 2021, 19.00

Wij nodigen hiermee onze leden uit om op 22 oktober a.s. vanaf 19.00 uur onze algemene ledenvergadering bij te wonen via BlueJeans. Bij de uitnodiging in uw mailbox ontvangt u de volgende documenten:

 • De agenda van deze vergadering
 • De notulen van de ALV 2020 op 19 juni 2020
 • Het jaarverslag over 2020
 • Een nieuw huishoudelijk reglement (concept)

Om deze vergadering zo soepel mogelijk te laten verlopen verzoeken wij u zich aan te melden via  secretaris@nouw.nl. We willen graag benadrukken dat het belangrijk is dat zo veel mogelijk leden zich aanmelden om besluiten te kunnen nemen. Deze vergadering zal niet lang duren.

Zorg voor een stabiele internetverbinding, een microfoonaansluiting en een webcam.

Wij verzoeken u de stukken die per e-mail gestuurd zijn te bestuderen en eventuele vragen of opmerkingen bij uw aanmelding door te geven.

Leden, die niet op de on line vergadering kunnen zijn, mogen vragen indienen bij secretaris@nouw.nl Die vragen worden tijdens de vergadering ook behandeld.

Doe mee.

Daarnaast hebben wij nog een paar aandachtspunten waarvoor we u willen vragen met ons mee te denken;

 • Voor de kascommissie willen we nog graag een extra (reserve)lid aanstellen. Mocht u zich beschikbaar willen stellen dan vernemen wij dit graag vooraf.
 • Kandidaat bestuursleden kunnen zich tevens bij het bestuur aanmelden. Mocht u interesse hebben, meld u dan aan.
 • De penningmeester stelt zich nog een jaar herkiesbaar. Volgend jaar niet meer. Mocht iemand dit jaar “het penninggilde” al samen willen oppakken, laat het ons weten. Vragen over de inhoud van deze autonome functie kunnen worden gesteld aan Henri (secretarismeester@nouw.nl; telefoonnummer van Henri staat in de uitnodiging die u per mail heeft ontvangen).

Niet weglopen!

We hopen van harte uw verbondenheid met NouW te kunnen behouden.

NouW gaat de Stikstofproblematiek nog eens dunnetjes wetenschappelijk herkauwen.

We zijn van plan om bij Nijmegen een voedselbos te gaan bezoeken.  Ook een bezoek aan de Spiegelwaal staat dan gepland.

Voedselbos, bron: http://toekomstboeren.nl/ We wilden ook nog naar de Markerwadden!

Deze programma’s stonden al op de planning maar zijn dus uitgesteld.  Deze programma’s kosten voorbereiding en ‘stabiliteit’ ten aanzien van de beheersing van Covid.

Ook zijn uw ideeën welkom. We gaan ‘ter plekke’ weer voor u aan de slag!

Conservation Conflicts”;  knelpunten in natuurbescherming

Soms komen mens en natuur met elkaar in botsing, o.a. door tegengestelde belangen. Wanneer de conflicten zo hoog oplopen dat het behoud van de natuur of van specifieke soorten in het gedrang komt, dan spreken we van ‘conservation conflicts’. Jean heeft wereldwijd onderzoek gedaan naar conservation conflicts en vertelt hier meer over tijdens de lezing.

Voor haar Thesis doet Miranda onderzoek naar conservation conflicts rond de reuzenschildpad op de Galapagos eilanden. Welke bedreigingen voor de reuzenschildpad verwachten natuurbeschermers te kunnen beïnvloeden? En gebruiken zij daarbij vooral wetenschappelijke kennis of ervaringsdeskundigheid (situated knowledge) ?

Via interviews met natuurbeschermers wordt hier dieper op ingegaan. Het concept Lived Experience wordt daarbij gebruikt om te onderzoeken welke ervaringen en andere factoren invloed hebben gehad op de motivatie, het opdoen van kennis, het kiezen voor bepaalde strategieën en de ontwikkeling van verwachtingen van deze natuurbeschermers. Miranda zal op een van de Galapagos eilanden een Focus Group Discussion (workshop) organiseren die de natuurbeschermers bijeen brengt. Daar toont elke deelnemende natuurbeschermer een filmpje van 3 minuten over zijn of haar inzet voor de reuzenschildpadden. Het doel is kennisuitwisseling, het integreren van wetenschappelijke kennis en ervaringsdeskundigheid en gezamenlijk tot effectieve strategieën komen voor het behoud van de reuzenschildpad. Jean begeleidt Miranda bij haar onderzoek, samen vertellen ze jullie graag meer hierover tijdens hun lezing voor NouW.

Nieuwsgierig naar dit onderwerp? Meld je gratis aan om de lezing bij te wonen!

Het WEBinar staat gepland op Donderdag 16 September 2021, het start 19:30 en duurt tot 21:00 met daarna een nazit van ongeveer 20 minuten.

Behalve de eerste twee woorden van de titel gaat het allemaal in het Nederlands.

Om de link naar het WEBinar te krijgen moet je je aanmelden bij onze secretaris Annemarie : secretaris@nouw.nl

Aanmelden kan nog, tot uiterlijk komende woensdag 14.00 uur

Privacy: Het geheel wordt opgenomen; wanneer je niet in beeld wilt komen en niet gehoord wilt worden, dek dan je camera af en zorg dat je microfoon uit staat.

Jean Hugé

Mijn naam is Jean Hugé en ik ben universitair docent Milieuwetenschappen aan de Open Universiteit. Ik ben Bio-ingenieur –Tropische- Landbouwkunde, en heb een Master in Conflict & Development (ontwikkelingssamenwerking); beide diploma’s behaalde ik aan de Universiteit Gent. Nadien promoveerde ik in de Wetenschappen in Brussel, waar ik een PhD behaalde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en aan de Université Libre de Bruxelles (ULB). Na verschillende postdoctorale projecten aan de Universiteit Antwerpen, de KULeuven, de ULB en de VUB werk ik sinds 2020 aan de Open Universiteit en ben ik ook gastprofessor aan de VUB. Ik doceer –uiteraard- in de Bachelor en de Master Milieuwetenschappen van de OU, en ook in de Masters Biologie, Tropimundo (Tropical Biodiversity & Ecosystems), en ‘Oceans & Lakes’ aan de VUB, en begeleid heel wat Master en PhD-studenten.

Dankzij mijn interdisciplinaire background, en mijn interesse in de interacties tussen wetenschap en beleid, heb ik op een reeks beleidsondersteunende sustainability assessment-projecten gewerkt, toegepast op: klimaat- en biodiversiteitsintegratie in Noord-Zuid-samenwerking, regionaal duurzaamheidsbeleid, energiebeleid, duurzaam hoger onderwijs en natuurbehoud. Veldwerk en studiebezoeken brachten me al vaak naar sub-Sahara Afrika, Zuidoost-Azië en Canada. In mijn huidig onderzoek focus ik onder andere op de dynamiek van biodiversiteitsbeleid en –discours, op de functies van sustainability assessment, op klimaatadaptatie lock-ins, en op de participatieve benaderingen van ‘(biodiversity) conservation conflicts’, waar we het over gaan hebben in het WEBinar.

Miranda Hoeksema – van Ligten

Mijn naam is Miranda Hoeksema – van Ligten. Ik woon op de Utrechtse Heuvelrug samen met mijn man en heel veel huisdieren. De liefde voor dier en natuur loopt als een rode draad door mijn leven. Al is dat qua studie en werk niet altijd zo geweest.

Al op de basisschool wilde ik – in tegenstelling tot de meeste meisjes van mijn leeftijd – geen verpleegster of juf worden. Ik wilde bioloog worden! Het leek mij fantastisch om mij in te zetten voor de bescherming van de natuur en naar de meest bijzondere dieren te kunnen kijken.

Toch is mijn carrière in eerste instantie anders verlopen. Na het gymnasium had ik vooral behoefte aan een praktijkgerichte opleiding en ben zodoende bij de opleiding fysiotherapie uitgekomen. Jarenlang heb ik met veel plezier binnen de fitness en voetbalwereld gewerkt.

Maar de passie voor natuurbescherming bleef. En ik kreeg de mogelijkheid weer te gaan studeren. Zo ben ik begonnen aan de opleiding Milieu-Natuurwetenschappen en al snel rolde ik het werkveld van de ecologie in. In eerste instantie ging het om korte projecten en losse opdrachten. Daarna kon ik mij inzetten bij het WWF en mijn huidige baan als ecologisch adviseur.

Inmiddels ben ik in de afstudeerfase gekomen van de Master Environmental Sciences. Graag vertel ik u meer over mijn afstudeerproject wat alles te maken heeft met het behoud van reuzenschildpadden op de Galapagos eilanden, de motivatie van natuurbeschermers en hun verwachtingen t.a.v. hun invloed op bedreigingen en het integreren van wetenschappelijke kennis en ervaringsdeskundigheid.

Het NouW team,

Annemarie, Pieter-Jan, Jikke, Esther en Henri

NouW PubKwis

Test je brede kennis op duurzaam gebied terwijl je geniet van je eigen drankje en pizza.

Donderdagavond 11 februari vanaf 19 uur zijn jullie allemaal welkom in “Teams” om mee te doen aan de eerste NouW PubKwis.

Jullie kunnen zelf contact gaan zoeken en een groepje van 3-5 personen samenstellen en daarmee inschrijven; geef dan bij jullie inschrijving aan wie de teamcaptain is. Je kunt natuurlijk ook individueel inschrijven en je laten verrassen met welke NouW leden wij je gaan combineren.

Voor het overleg binnen de groepjes gaan jullie WhatsApp gebruiken. Dus zorg dat je telefoon opgeladen is. Wij zorgen dat de WhatsApp groepjes aangemaakt worden; je krijgt een appje wanneer dat geregeld is.

De teamcaptain vult de antwoorden in op een digitaal formulier dat naar de jury gemaild moet worden.

De leden van het winnende team krijgen allemaal de felbegeerde NouW dopper toegestuurd.

Na de PubKwis laten we de verbinding nog even open laten staan zodat iedereen elkaar nog even kan spreken. Wanneer jullie ideeen hebben voor een volgende online bijeenkomst dan willen we er graag met jullie over praten. Misschien kunnen jullie iets over je werk vertellen en daar een paar filmpjes bij laten zien?

MELD JE UITERLIJK ZATERDAG 6 FEBRUARI AAN. Dan hebben wij nog tijd om de groepen in te delen en jullie de link naar de PubKwis te sturen. Vergeet bij je aanmelding niet om je telefoonnummer mee te sturen zodat wij de WhatsApp groepjes aan kunnen maken.

Meld je aan bij onze secretaris: secretaris@nouw.nl

Hopelijk tot 11 Februari ! Het NouW bestuur

Research on micro- and nanoplastics

Dear members of NouW and interested people. In these weird times with corona, it is not easy to plan live NouW meetings . Therefore, we will present our first NouWEBinar on September 4th. Online meetings have the advantage that you don’t have to travel and we have the possibility to invite a wider audience. The session will start with Frank van Belleghem from Hasselt in Belgium, followed by Inneke Hantoro from Semarang in Indonesia.

We will start at 14:00.

Frank van Belleghem will give an introductory lecture on the occurrence of micro- and nanoplastics in the environment and the possible health effects. Frank will explain how he organises the research of the microplastics based on the ZonMw research, this will include the synthesis of microplastics, the characterisation of the microplastics, the exposure experiments, the  detection of the plastics in the cells, and the  measurement of toxicity. It will be  a theoretical webinar, comprehensible for a non-expert audience.

After Frank’s talk there will time for  discussion. About 15:00 we will have a 5 minute break for  drinks and cookies. The talk of Inneke will start after the break.

Inneke Hantoro will devote her lecture to her OU/Unika PhD-research in Semarang/UHasselt, it will be a more or less applied interpretation of Frank’s talk. It will include the detection of microplastics in commercial seafood; the uptake, translocation and toxicity of microplastics in human gut cells (preliminary result); seafood consumption and exposure assessment of microplastic intake by using Semarang as a case study.

After this second talk, there will be also be time for discussion. We will close about 16:00 or a little bit later. We suggest that you watch the following BBC movie as preparation for the NouWEBinar:

Don’t worry, it takes only a few minutes.

If you would like to follow the NouWEBinar please send a mail to: Annemarie van Hattum: secretaris@nouw.nl. The evening before the NouWEBinar you will receive an E-mail with the link to the session.

Algemene ledenvergadering 2020

http://nouw.nl/wp-content/uploads/NouW-jaarverslag-2019-definitief-.pdfDe algemene ledenvergadering heeft online plaatsvinden op vrijdag 19 juni 2020 van 16.00 tot 17.00. De notulen van de ALV vind je hier en het jaarverslag hier.

NouW-studiedag en ALV Stikstofproblematiek in Nederland

In navolging van de adviezen van het RIVM heeft het bestuur van NouW helaas moeten besluiten de Stikstofdag en ALV die gepland stond op 3 april aanstaande te annuleren. Wij doen ons uiterste best om deze dag op een later tijdstip alsnog te laten plaatsvinden. Zodra een nieuwe datum bekend is zullen wij u daarover informeren.

Het spijt ons bijzonder deze maatregel te hebben moeten nemen maar we zien u graag terug op een volgende bijeenkomst/studiedag. Hieronder kunt u lezen hoe de stikstofdag eruit gaat zien.

De natuur blijvend verstikt? Kom naar de NouW-stikstofdag en Algemene ledenvergadering

Deze dag staat in het teken van de stikstofproblematiek in Nederland. Een zeer actueel thema dat we vanuit verschillende perspectieven zullen belichten.

Henk Siebel (Natuurmonumenten) zal de problematiek schetsen vanuit het perspectief van de ecologie. Wat voor gevolgen heeft de overschrijding van kritische stikstof-depositiewaarden voor de verschillende habitattypen? Wat zijn mogelijke herstelmaatregelen?

Johan Vollenbroek (MOB) bekijkt de problematiek vanuit het perspectief van de milieubescherming. Waar gaat het, met name in het overheidsbeleid en de wetgeving, mis in de bescherming van het milieu? Wat zou er op dat gebied moeten veranderen om natuurgebieden beter te beschermen?.  

In het opstellen van evalueren van natuur-en milieubeleid spelen ook kennisinstituten een belangrijke rol. Het RIVM bijvoorbeeld in de berekening van stikstofdeposities en het PBL in de (onafhankelijke) toetsing van het beleid. Gert Jan van den Born (PBL) zal uit de doeken doen wat de complexe positie en rol is van dergelijke kennisinstituten in de aanpak van de stikstof-problematiek.

Stikstofemissies vinden plaats in allerlei bedrijfssectoren (bouw, transport, landbouw). Het is duidelijk dat de landbouwsector een grote bijdrage aan de totale N-emissie heeft. Gerard Micghels (WUR) gaat in op innovatieve wijzen waarop deze emissies in de (melk)veehouderij verminderd zouden kunnen worden.

Na deze zeer interessante lezingen en de discussie met jullie, houden we de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (ALV).

NouW bestaat dit jaar 25 jaar. Vanwege dit heuglijke jubileum is er na afloop van de studiedag een (gratis) etentje voor de leden van NouW.

Over Henk Siebel

Henk Siebel is als ecoloog werkzaam bij Vereniging Natuurmonumenten. Hij is onder andere gespecialiseerd in de mosflora van de lage Landen. Onlangs was hij nog in het nieuws als “ontdekker” van de kuifhaarmuts, een mossoort die niet eerder in Nederland gezien was.

 Over Johan Vollenbroek

Johan Vollenbroek studeerde scheikunde aan de Radboud Universiteit. Hij is oprichter en voorzitter van MOB (Mobilisation for the Environment), een NGO die zich inzet voor de verbetering van de milieukwaliteit. Hij treedt op als vertegenwoordiger van bewoners- en milieuorganisaties bij het juridisch toetsen van milieuvergunningen en aanvechten van overtredingen van milieuregels door overheid en bedrijven. Hij kreeg landelijke bekendheid toen hij met succes de Programmatische Aanpak Stikstof aanvocht.

Over Gert Jan van den Born

Gert Jan van den Born is van opleiding bodemkundige (Wageningen Universiteit). Hij heeft gewerkt bij Provincie Geldeland, ITC en RIVM. Sinds 2002 is hij werkzaam bij het Planbureau voor de Leefomgeving als beleidsonderzoeker duurzaam landgebruik en klimaat.

 Over Gerard Migchels

Gerard Migchels studeerde landbouwtechniek aan de WUR. Hij is als senior projectleider werkzaam bij Wageningen Livestock Research, onderdeel Veehouderij & Omgeving. Daar coördineert hij innovatieve en wetenschappelijk verdiepende onderzoeksprojecten waarin met name melkveehouders groen ondernemen.

Stikstofproblematiek in Nederland: de natuur blijvend verstikt?

Programma

10:00   Ontvangst met koffie/thee en koek

10:30   Het perspectief van de natuurbescherming

Henk Siebel, Natuurmonumenten

11:25   Het perspectief van de milieubeweging

Johan Vollenbroek, Mobilisation for the Environment

12:20   Lunch (vegetarisch)

13:10   De rol van beleidsadvisering

Gert Jan van den Born, Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)

14:05   Oplossingsrichtingen vanuit de (melk)veehouderij?

Gerard Migchels, Wageningen Livestock Research

15:00     Forumdiscussie

15:30   Pauze

16:00   Algemene Ledenvergadering NouW

17:00   Afsluiting

18:00   NouW-etentje

Viering van 25-jarig jubileum van NouW met een gratis etentje voor de leden van NouW.

Algemene Leden Vergadering (ALV)

Tijdens deze vergadering legt het bestuur verantwoording af over 2019 en kijken we vooruit naar 2020. Belangrijkste agendapunten:

 1. Dit jaar verstrijkt de termijn van 1 bestuursfunctie: docent-lid, voor een termijn van 1 jaar. Wilfried Ivens stelt zich niet herkiesbaar. Jikke van Wijnen stelt zich beschikbaar als docent-lid.
 2. Voorstel om voor ieder nieuw lid het eerste jaar een contributie van € 7.50 te rekenen.
 3. De jaarlijks terugkerende vacature voor kascontrolecommissielid. Leden kunnen hun interesse voor een functie vóór 27 maart 2020 kenbaar maken.

De agenda voor de ALV wordt na aanmelding verstuurd aan de deelnemers en vergaderstukken kun je vinden op de website www.nouw.nl. Heb je vragen of wil je een onderwerp op de agenda van de ALV? Meld dit bij secretaris@nouw.nl

Aanmelding

Kom je naar de NouW-studiedag en de ALV? Meld je dan aan bij secretaris@nouw.nl. De stikstofdag wordt mogelijk verplaatst naar september 2020 en de ALV wordt misschien gehouden op 27 juni 2020 maar dat is niet zeker en is afhankelijk van de ontwikkelingen in de corona crisis.

Ben je NouW-lid en wil je deelnemen aan het (gratis) 25-jarig jubileum etentje? Geef dat dan meteen door bij de aanmelding.

Kosten

Aan deelname aan de studiedag en ALV zijn voor leden van NOUW geen kosten verbonden.

De kosten voor deelname aan de studiedag zijn voor niet-leden van NouW €20,=.

Locatie OU-studiecentrum Utrecht (locatie kan nog veranderen)

Vondellaan 202 (1e verdieping)
3521 GZ Utrecht
Telefoon: +31 30 2511827
E-mail: utrecht@ou.nl

Bereikbaarheid OU-studiecentrum

Het studiecentrum is goed bereikbaar met OV. Zie voor nadere informatie over bereikbaarheid: https://www.ou.nl/-/utrecht

Autodidact? Kijk alvast hier:

Standpunt stikstof Natuurmonumenten: https://www.natuurmonumenten.nl/standpunten/stikstof

Standpunt stikstof MOB: https://mobilisation.nl/index.php?id=61

Reductie NH3 emissie melkveehouderij: http://www.proeftuinnatura2000.nl/

PBL-Beleidsbrief Stikstof in perspectief: https://www.pbl.nl/publicaties/stikstof-in-perspectief

Volgende studiedag

Rijp- en Groendag: 27 juni 2020, Voedselbossen

Met een lezing van Wouter van Eck en een rondleiding door voedselbos Ketelbroek in Groesbeek bij Nijmegen. Daarna waarschijnlijk een bezoek aan de Spiegelwaal. Deze dag zal hoogstwaarschijnlijk in 2022 plaatsvinden. 

Diabolodagen: in september 2020, Markerwadden (deze dag wordt waarschijnlijk doorgeschoven naar 2022)

Dit onderwerp wordt gecombineerd met een ander onderwerp. Definitieve datum en meer informatie volgt later.