Nieuws

Internship / Afstudeerstage bij Energy Scale-up project

Energy Scale-up & Sustainable Scale-up Foundation

Zie https://www.energyscale-up.nl/about

De Sustainable Scale-up foundation is een netwerkorganisatie met een jong team van gedreven professionals uit 12 verschillende landen.

Energy Scale-up is het programma van de Sustainable Scale-up Foundation dat zich richt op de energietransitie. In een groot deel van Nederland is het elektriciteitsnet vol (netcongestie). Dit komt omdat de vraag naar en het aanbod van elektriciteit sneller groeit dan de uitbreiding van het elektriciteitsnet. Het kabinet neemt maatregelen om het net sneller uit te breiden. Onder andere zodat huishoudens en bedrijven ook de komende jaren verder kunnen verduurzamen. De grenzen van het elektriciteitsnet komen steeds sneller in zicht. In grote delen van het land is het net zo vol dat er de komende jaren geen nieuwe bedrijven aangesloten kunnen worden. Bedrijven stappen over van fossiele brandstof op (groene) stroom. En huishoudens installeren bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen voor elektrische auto’s. Vooral grote bedrijven die veel stroom gebruiken, hebben daar last van. Bedrijven die een nieuwe of zwaardere aansluiting willen, komen hierdoor op een wachtlijst. Om te garanderen dat er in de komende jaren voor huishoudens voldoende ruimte op het elektriciteitsnet blijft, zijn maatregelen noodzakelijk. Binnen SSF werken we met name aan het vooruit helpen van slimme oplossingen van innovatieve bedrijven. Dit betekent dat we heel veel kennis en ervaringen van bedrijven ophalen en doorgeven aan en gesprekken organiseren met overheden en andere partijen in de keten die kunnen zorgen dat deze oplossingen ook ruimte krijgen.

De afstudeerstage

We zoeken een stagiaire die samen met het team van Sustainable Scale-up en van projectpartners de communicatie en disseminatie van projecten rondom de energietransitie gaat vormgeven en uitvoeren. Je hebt affiniteit met de problematiek rondom de energietransitie en interesse in de volgende onderwerpen:

● De opbouw van kennis over innovatieve oplossingen en het verwerken in toepasbare content

● Research en inventarisatie van relevante ontwikkelingen in de energiesector

● Content creatie voor websites, blogs en social media posts

● Bijhouden van website content

● Bijdragen aan casus casusbeschrijvingen, rapportages, verslaglegging en notities

● Organisatie van bijeenkomsten, en het uitwerken actiepunten

● Het in kaart brengen en bijhouden van stakeholders

Ondersteunende werkzaamheden van Management team

De aanvang van de stage is vanaf 1 januari 2024. Je werkt deels vanuit huis en een dag per week op de office day, de dag waar het team samen komt, vanaf verschillende locaties in de regio Den Haag, Amsterdam en Utrecht.

Contactgegevens

Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Sonja van Meerbeek (sonja@sustainablescale-up.com / +31 6 46 22 65 84) of Martin Spitholt (martin@sustainablescale-up.com / +31 653 992 590)

————————————————————————————————————————–

Hoe voorkomen we overstromingen in de toekomst?

In de zomer van 2021 zorgde extreme regenval in Zuid-Limburg voor hevige overstromingen. Straten stonden blank en het water spoot uit de putdeksels. Milieuwetenschapper Angelique Lansu legt in een video van Universiteit van Nederland uit hoe een make-over van het landschap dit in de toekomst kan voorkomen.

Hou regen vast

In de video legt Angelique Lansu uit waarin de natuurkracht zit van onze beeklandschappen: water vasthouden bij overstromingen én ook bij droogte. Veel nieuwe en vergeten oplossingen komen voort uit samenwerking. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld het eiffel4climate en het co-adapt project waar de Open Universiteit intensief bij betrokken is.

Videocollege

Over Universiteit van Nederland

De Universiteit van Nederland is een platform waar topwetenschappers een mini-college geven voor een groot publiek.

Eerdere colleges

Een aantal collega’s gingen Angelique al voor. Op onze website vind je een overzicht van de colleges van onderzoekers van de Open Universiteit bij Universiteit van Nederland.

Bron: https://www.ou.nl/en/-/hoe-voorkomen-we-overstromingen-in-de-toekomst